2018. október 6., szombat

A helyes állás – A súlyvonal


Álló helyzetben, a testünket hátulról vizsgálva, medencénk akkor biztosítja gerincünk és végtagjaink számára a legstabilabb alapot, ha nem billen le sem jobbra, sem balra és nem tolódik ki egyik oldalra sem. Ugyancsak hátulról nézve gerincünk akkor bírja legjobban a terhelést, ha egyenes és nincsenek benne oldalirányú görbületek.
Oldalról nézve a medence egyenes állása azt jelenti, nem billen sem előre, sem hátra és nincs benne csavarodás. A gerincben optimálisan egy előre mutató nyaki, hátra mutató háti, előre mutató ágyéki és hátra mutató keresztcsonti ív látható.
Amennyiben mindezek fennállnak, medencénk és gerincünk – mint csontos képletek és ízületek – a lehetőségekhez képest a legnagyobb teherbíró és legoptimálisabb erőelosztó képességgel bírnak.
Magát a helyzetet meghatározott izmok tartják fenn. Ezeknek az izmoknak a megfelelő állapota biztosítja, hogy ezt a helyzetet rövid és hosszú távon fenn tudjuk tartani, abból képesek legyünk kimozdulni és abba vissza tudjunk térni.

A súlyvonal szerepe:
Az emberi test súlyvonalát elölről vagy hátulról illetve oldalról „berajzolva” egy-egy képzeletbeli függőleges vonalat kapunk. A súlyvonal helyzete megmutatja, testünk terhelése azonos mértékben oszlik-e el az elülső és hátulsó testfél, illetve a test két oldala között.
Stabil álló helyzetben a súlyvonalaktól való bármilyen eltérés hosszú távú fennállása diszharmóniát okoz a testre nehezedő erők elosztásában.

A súlyvonal elöl- és hátulnézetből:
Elölről nézve az orrhegyet, köldököt és a szeméremcsontok találkozási pontját összekötve kapunk egy egyenest, amely meghosszabbítva a két lábfej között, azoktól egyforma távolságban érinti a földet.
Hátulról a nyakszirtre, a keresztcsont középső vonalára és a farpofák találkozási pontjára állítunk egy egyenest, aminek a meghosszabbítása szintén a két lábfej között, azoktól egyforma távolságban érinti a földet.

A súlyvonal elöl- és hátulnézetből

A súlyvonal oldalnézetből:
Egyenes súlyvonal esetén egy egyenesre esik a külső hallójárat, a vállcsúcs, a combcsont nagytompora, a térd külső ízületi rése és a külboka.

A súlyvonal oldalnézetből

Azért, hogy a súlyvonalaink középhelyzetben maradjanak, a tartó – úgynevezett antigravitációs – izmaink folyamatosan dolgoznak.

Főként hosszan tartó állás során a nem megfelelően karbantartott antigravitációs izmaink elfáradnak, és a gerincünk kisízületeinek illetve a kétoldali csípő-keresztcsonti (sacroiliacalis vagy SI) ízületeinknek az ízületi szalag- és tokrendszere veszi át a szerepüket. Az ő feladatuk azonban nem ez lenne, hanem az, hogy a mozgások során megakadályozzák, hogy az általuk stabilizált ízületben túlzott mértékű, vagyis kóros elmozdulás jöjjön létre. Dupla munkát kell tehát elvégezniük, aminek természetesen nem tudnak eleget tenni. Emiatt egyenes út vezet a túlterhelésükhöz, majd a fájdalomhoz. A túlterhelést jobb elkerülni, a fájdalommal pedig célszerű már az elején – de még jobb lenne a megjelenése előtt – foglalkozni. A fájdalom ugyanis mindig egy jelzés a szervezet részéről, hogy valami nem jó. Valami rossz irányba mutató, a test számára egyre nagyobb, túlzott megterhelést jelentő folyamat zajlik. Ezzel nem foglalkozni és arra hivatkozni, hogy magas a fájdalomtűrő képességünk, felelőtlenség. Ilyenkor ugyanis azt üzenjük a testünknek: „Köszönöm, hogy szóltál, de nem érdekel.” Holott megfelelő szakemberrel – gyógytornásszal – ezeknek a problémáknak a nagy része kezelhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A sport, mint önfejlesztő tevékenység – 3. rész

Gyerekek és a sport? A mozgás elengedhetetlen a megfelelő testi fejlődéshez. Amíg növésben vagyunk, kialakul, hogy egy-egy izmunkban menny...