2019. augusztus 4., vasárnap

A sport, mint önfejlesztő tevékenység – 3. rész

Gyerekek és a sport?
A mozgás elengedhetetlen a megfelelő testi fejlődéshez. Amíg növésben vagyunk, kialakul, hogy egy-egy izmunkban mennyi izomrost fejlődik. Minél többet mozgunk, annál több. Minél több izomrost alkot egy izmot, az annál erősebb lesz.
A sport ezért már gyermekkorban is igen fontos. Ebben az időszakban azonban a sportnak még elsősorban önfeledt, szabad (minél kevesebb kötöttséggel szabályozott) mozgásnak kell lennie. Ezt a idővel egyre szorosabb keretek közé lehet terelni, mind jobban az adott sporthoz igazítva a mozgásformát. Megtanítani a szabályokat, a sportág technikai és taktikai részét, fejleszteni az erőt és állóképességet, kialakítani a csoportban való együttműködést, elemezni a saját és az ellenfél „játékát”, stb. Vagyis a tehetség mellé odatenni a munkát is. A kettő együtt vezet ugyanis is tartós sikerhez a sportban és az életben is.

Gyerekek és a hivatásos sport?
Meglátásom szerint ugyanakkor bármennyire is tehetséges egy gyermek valamilyen sportban, azt nem szabadna mindenáron ráerőltetni, hogy már egészen fiatalon erre tegye föl az életét. (Tulajdonképpen nem is ő teszi föl erre az életét, hanem a szülő a gyerekéét. Az pedig, ha elvárja – rákényszeríti –, hogy gyermeke mindent alárendeljen a sportnak, hiba a szülő részéről.) A gyermek- és felnőtt kornak is megvannak ugyanis a maga sajátos fejlődési fázisai. A legtöbb e témában íródott szakirodalom szerint a gyermekkor első 10-12 évének fő feladat a játékos és a – lehetőség szerint – kötetlen, mozgásos tanulás. Játékos és kötetlen. Nem írnak sehol a többnyire komoly fizikai és lelki (mentális) megterhelést jelentő edzések és a tétre menő versenyek sorának előnyeiről. Azért, mert nincsenek előnyei. Nem igazak a gyakran hangoztatott érvek, hogy ilyen keretek között majd fegyelmet tanul a gyermek, kitartóbb lesz, jobban fog tudni koncentrálni, és kibontakoztatni a benne rejlő tehetséget. Az elsők hármat kényszer hatása alatt semmiképpen nem fogja magáévá tenni. Az utolsót pedig szabadjára kell engedni ahhoz, hogy megnyilvánuljon, nem pedig korlátok közé szorítani. Olyan korlátok közé, amik egy hivatásos sportolónak szánt gyermek egész életét keretezik. Ez szöges ellentétében áll a testi és személyiségbeli fejlődés optimális, vagyis játékos és kötetlen formájával.
Ráadásul a legtöbb sportágban viszonylag hamar véget érnek az aktív évek. Egyre nagyobb a konkurencia is, vagyis rövid idő alatt kell sok és jelentős eredményt elérni a megélhetéshez. Azokat az éveket kell föláldozni érte, amelyek az önmegismerésről, a személyiség megszilárdulásáról, a jövő megalapozásáról szólnak. Hatalmas tehát a tét, és óriási a nyomás. Az ilyen mérvű nyomás elől, mi felnőttek igyekszünk kitérni, hiszen megtapasztaljuk, ismerjük negatív testi-lelki következményeit. Gyermekünket mégis gyakran helyezzük ilyen nyomás alá. Például a profi (hivatásos) sportolóvá neveléssel. És ha még igaznak is tartjuk a „Teher alatt nő a pálma” mondást, ez csak akkor állja meg a helyét, ha a teher nem nyomja agyon a pálmát. Vagyis a gyermeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A sport, mint önfejlesztő tevékenység – 3. rész

Gyerekek és a sport? A mozgás elengedhetetlen a megfelelő testi fejlődéshez. Amíg növésben vagyunk, kialakul, hogy egy-egy izmunkban menny...