2018. augusztus 16., csütörtök

A helyes ülés – a gerinc statikája


Életmódunkban az ülés egyre jelentősebb szerepet játszik. Naponta akár több órát is eltölthetünk ebben a helyzetben. Gerincünkre ilyenkor igen nagy terhet helyezünk, amihez a nem megfelelő ülő pozícióval nagymértékben hozzájárulunk. Ennek leggyakoribb következménye a derékfájás kialakulása.


A gerincet két fő irányból vizsgáljuk. Álló helyzetben hátulról nézve a kezdő és végpontját összekötve azok egy egyenes mentén helyezkednek el, és a köztes szakaszok is ugyanerre az egyenesre esnek. Oldalról nézve gerincünk dupla „S” alakot ölt, ahol a nyaki szakaszon egy előre (lordosis), a háti szakaszon egy hátra (kyphosis), az ágyéki szakaszon pedig újra egy előre mutató ívet (lordosis) ír le. A keresztcsont az ágyéki szakasz folytatásába esik. Oldalról nézve ferde helyzetben, a függőlegeshez képest kissé előre dőlten helyezkedik el, és két oldalról kapcsolódik a medencecsontokhoz. A medence egyenes állása (nem billen sem előre, sem hátra) a gerinc szerkezete és a csigolyák között elhelyezkedő porckorongok az alulról és felülről érkező erők elosztásában illetve elnyelésében játszanak fontos szerepet. A terhelés ilyenkor eloszlik a nyaki, a háti és az ágyéki gerincszakasz között.

A gerinc ívei álló és ülő helyzetben
(oldalnézet)


Amint leülünk, gerincünk ívei megváltoznak. Medencénk hátrabillen, az ágyéki lordosis elsimul (vagy átmegy kyphosisba), a háti kyphosis általában megnő, a nyaki lordosis szintén fokozódik. A terhelés nagy része ilyenkor az ágyéki szakaszt, annak is általában az alsó, keresztcsonti régióját éri. Ez a túlterhelés rövidebb-hosszabb idő után szinte biztosan derékfájáshoz vezet. Nem feltétlenül kell azonban ezt annyiban hagynunk. A megfelelő szék és asztal kiválasztásával, (ha számítógépen dolgozunk) a monitor pontos beállításával, a helyes ülő pozíció kialakításával, a tartásunkon eszközölt néhány apró változtatással, és egy kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthetjük gerincünk terhelését.

Soron következő bejegyzéseinkben ezeken a lehetőségeken lépésről-lépésre végighaladunk. Javaslataink nagy része bárhol, bármikor megvalósítható, kisebb része némi (általában egyszeri) anyagi befektetést igényel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A sport, mint önfejlesztő tevékenység – 3. rész

Gyerekek és a sport? A mozgás elengedhetetlen a megfelelő testi fejlődéshez. Amíg növésben vagyunk, kialakul, hogy egy-egy izmunkban menny...