2018. augusztus 24., péntek

A helyes ülés – a megfelelő ülő pozíció kialakítása (asztalnál)

Életmódunkban az ülés egyre jelentősebb szerepet játszik. Naponta akár több órát is eltölthetünk ebben a pozícióban, ami gerincünk számára egy kényszerhelyzet. Egész gerincünkre, főleg annak ágyéki szakaszára ilyenkor igen nagy terhet helyezünk, amit a nem megfelelő ülő pozíció tovább növel.
Ahhoz, hogy ezt a terhelést csökkentsük, arra kell törekednünk, hogy a gerincünkben álló helyzetben meglévő kettős „S” alakú görbületet legalább részben megtartsuk. Ezt az alábbiakkal érhetjük el:

A szék magasságát érdemes az asztal magasságához megválasztani vagy beállítani. Akkor megfelelő, ha rajta ülve talpaink leérnek a talajra (ha nem érnek le, tegyünk alájuk magasítást), lábszáraink függőlegesen, combjaink vízszintesen helyezkednek el. Térdünk és csípőnk legyen derékszögben behajlítva! A szék teljes ülőfelületén üljünk úgy, hogy combunk legyen végig alátámasztva és fenekünk hozzáérjen a háttámlához! A háttámla beállítása akkor ideális, ha a függőlegestől kissé hátradöntöttebb helyzetben van.
Székünkkel csússzunk olyan közel az asztalhoz, hogy törzsünk szinte érintse azt! Alkarjainkat engedjük az asztallapra! Az asztal akkor ideális magasságú, ha vállaink nem emelkednek meg, és nem is kell előre dőlnünk vagy hajolnunk ahhoz, hogy meg tudjunk támaszkodni.


Amennyiben számítógépen dolgozunk, akkor a monitort lehetőség szerint középre és kevéssel szemmagasság alá állítsuk be! Ennél alacsonyabb vagy magasabb helyzet esetén a nyakizmainkat fogjuk túlterhelni, melyek feszessé válnak. A feszülő nyakizmok nyomás alá helyezik a köztük futó nyaki ereket, csökkentve azok átmérőjét. Kisebb átmérőjű éren kevesebb vér áramlik át. Kevesebb vérrel kevesebb oxigén jut az agyba, ami a koncentrálóképesség csökkenéséhez, álmossághoz, ez által a teljesítmény romlásához vezet. Minél hosszabb ideig késztetjük folyamatos megfeszülésre a nyakizmainkat, annál jobban elfáradnak és válnak egyre feszesebbé, kialakítunk tehát egy ördögi kört.

Ha a monitor nem középen helyezkedik el, akkor nyakunkat vagy akár egész törzsünket ki kell fordítanunk, amivel féloldali (aszimmetrikus) terhelést teszünk az egész gerincünkre. Ez hosszú távon a két oldal egyensúlyának felborulásához vezet.
Fontos továbbá az is, hogy szemünktől megfelelő távolságban legyen a monitor! Ha nem látjuk jól, semmiképpen ne hunyorogjunk és a fejünket se toljuk előre! Érdemes ilyenkor kivizsgáltatni, szükségünk van-e szemüvegre?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A sport, mint önfejlesztő tevékenység – 3. rész

Gyerekek és a sport? A mozgás elengedhetetlen a megfelelő testi fejlődéshez. Amíg növésben vagyunk, kialakul, hogy egy-egy izmunkban menny...