2018. szeptember 27., csütörtök

A helyes állás – A gerinc és a medence kapcsolata (2. rész)


Gerincünk 3 régióját összesen 24 csigolya alkotja. A nyaki szakaszon 7, a háti szakaszon 12, az ágyéki szakaszon 5 csigolya található. Minden szakaszon hasonló, ám a többi szakaszétól némileg eltérő méretű és formájú csigolyák láthatók. Ezek egymáson „ülnek”, és mindegyik közvetlen kapcsolatban van az alatta és fölötte lévővel. A kapcsolat több módon jön létre: egyrészt a csigolyatestek, másrészt a csigolyák ízületi nyúlványai között alakul ki.


Háti csigolya oldalnézetből


A csigolyatestek közötti kapcsolatot a porckorongok biztosítják. Szerepük van a gerincet érő terhelés elnyelésében és elosztásában, illetve megakadályozzák, hogy a két csigolya közvetlenül összeérjen. Anyagukat tekintve puhábbak és képlékenyebbek az csontos csigolyáknál. A külső porcgyűrűk között, a porckorong közepén egy zselés mag helyezkedik el. A belső mag képes vizet felszívni is leadni, vagyis képes tágulni és szűkülni, ezért jelentős mértékben ellenáll a mechanikai nyomásnak. A magot körülölelő porcgyűrűk ezzel szemben nem tágulékonyak, az őket érő nyomásnak nem tudnak ellenállni.


Porckorong felülnézetből
A porckorong elhelyezkedése két csigolya között


A csigolyák ízületi nyúlványai ízületi szalagokkal, ízületi tokkal és izmokkal kapcsolódnak egymáshoz, ezek az úgynevezett kisízületek. A kisízületek szalag- és tokrendszere, az izmokhoz és minden más ízület szalag-és tokrendszeréhez hasonlóan, rugalmas. Feladatuk a csigolyák egymáshoz viszonyított, túlzott mértékű elmozdulásának megakadályozása.
A gerinc mozgásait – amely során a szomszédos csigolyák egymáshoz képest meghatározott irányban elmozdulnak – a gerinc melletti izmok szabályozzák. Maga a mozgás a kisízületekben jön létre.

Az ágyéki gerinc folytatása a keresztcsont. Ez ugyancsak csigolyákból áll, azonban ezek a csigolyák összecsontosodtak, így közöttük nem jön létre mozgás. A keresztcsont egészében ugyanakkor képes elmozdulásra.
Mindamellett pedig, hogy elmozdulása lehetséges, egy ízület alkotásában is részt vesz. Pontosabban kettőében. A csípőcsontokkal együtt képezi a jobb és bal oldali csípő-keresztcsonti (sacroiliacalis vagy SI) ízületet.


A medencegyűrű


Tehát a keresztcsont résztvevője mind a gerincnek, mind pedig a medencének, mint funkcionális egységeknek. A kettőt ráadásul egymáshoz is kapcsolja. Kijelenthetjük tehát: a keresztcsont biztosította összeköttetés a felelős azért, hogy a medence elmozdulása a gerinc elmozdulását, a medence megváltozott pozíciója a gerinc megváltozott pozícióját vonja maga után.


A medence és a(z ágyéki) gerinc kapcsolata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A sport, mint önfejlesztő tevékenység – 3. rész

Gyerekek és a sport? A mozgás elengedhetetlen a megfelelő testi fejlődéshez. Amíg növésben vagyunk, kialakul, hogy egy-egy izmunkban menny...