2018. szeptember 24., hétfő

A helyes állás – A gerinc és a medence kapcsolata (1. rész)


A gerincet öt régióra osztjuk: nyaki (cervical), háti (thoracic), ágyéki (lumbar), keresztcsonti (sacrum) és farkcsonti (coccyx) szakaszra. A felső három régió összesen 24 (7 db nyaki, 12 db háti és 5 db ágyéki), egymáshoz viszonyítva elmozdulásra képes csigolyából áll.
A keresztcsont 5 csigolyából csontosodott össze. Ezen csigolyák között nem jön létre mozgás, ezért a keresztcsontot egy egységnek tekintjük. A farkcsont 3-5, szintén összecsontosodott, lefelé csökkenő mértékű csigolyából áll. A keresztcsonthoz hasonlóan egy egységként kezeljük.

Álló helyzetben a gerincet elölről vagy hátulról nézve a kezdő és végpontját összekötve azok egy egyenes mentén helyezkednek el, és a köztes szakaszok is ugyanerre az egyenesre esnek.



A gerinc elölnézetből



Oldalról nézve gerincünk dupla „S” alakot mutat, ahol a nyaki szakaszon egy előre (lordosis), a háti szakaszon egy hátra (kyphosis), az ágyéki szakaszon pedig újra egy előre mutató ívet (lordosis) ír le. A keresztcsont az ágyéki szakasz folytatásába esik. Oldalról nézve ferde helyzetben, a függőlegeshez képest kissé előre dőlten helyezkedik el, és két oldalról kapcsolódik a medencecsontokhoz.



A gerinc oldalnézetből


A keresztcsont és a két medencecsont együtt alkotja az úgynevezett medencegyűrűt. A medence és a gerinc együtt egy funkcionális egységet képez. A medence az „alap”, a gerinc pedig az erre épülő és vele közvetlen összeköttetésben lévő „váz”.


A medence és az ágyéki gerinc találkozása


A medence bármilyen irányú elmozdulása a gerinc elmozdulását idézi elő. A medence középhelyzettől való eltérése (valamely oldalra, előre vagy hátra billent helyzete, csavarodása, eltolódása, esetleg ezek kombinációja) maga után vonja a gerinc középhelyzettől való eltérését. Ezáltal megváltozik a gerincet érő terhelés eloszlása, ami meghatározott pontokon vagy szakaszokon túlterhelésként jelentkezik. Minél tovább áll fenn ez a nem megfelelő eloszlás okozta túlterhelés, annál nagyobb eséllyel vált ki eleinte fájdalmat, hosszabb távon pedig akár maradandó szerkezeti elváltozást is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A sport, mint önfejlesztő tevékenység – 3. rész

Gyerekek és a sport? A mozgás elengedhetetlen a megfelelő testi fejlődéshez. Amíg növésben vagyunk, kialakul, hogy egy-egy izmunkban menny...