2018. szeptember 8., szombat

A helyes ülés – kisegítő eszközök


Ahogy azt korábban kiveséztük, a nem megfelelő ülő helyzet igen nagy terhet ró gerincünkre. Az erők elnyelésére szolgáló, oldalról nézve kettős „S” alakot öltő ívei megváltoznak, az ágyéki szakasz túlterhelődik, ami nagy eséllyel derékfájáshoz vagy más fájdalmas problémához vezet. A megfelelő ülő pozíció felvételével, amiről korábbi írásainkban részletesen beszámoltunk, ennek esélyét csökkenthetjük.
Hogy mit vethetünk be még ezen kívül? Lássuk!

Hengerpárna, derékpárna:
Hasonló funkcióval bírnak. Ha székünk végig háttámlás vagy olyan autó ülésén ülünk, amelynek nincs kialakított deréktámasz része, akkor az említett eszközök egyikét helyezzük a derekunk mögé! Egyebekben a korábban leírtak szerint üljünk! Ezzel lehetőséget teremtünk arra, hogy az ülő helyzetben elsimuló ágyéki lordosisunk visszanyerje az álló helyzethez hasonló alakját. Így jobban eloszlik az erre a gerincszakaszra eső terhelés, derekunk megkönnyebbül.
Mindkét párna helyettesíthető egy henger alakúra összetekert törölközővel, vagy ha az sincs nálunk, akkor egy hasonló alakúra formált pulóverrel.



Ékpárna:
Ezt az alacsonyabb felével elöl, magasabb részével hátul az ülőfelületre helyezve és azon helyet foglalva azt érjük el, hogy medencénk a hátra billent helyzetből némileg előrefelé billen. Ez magával hozza azt, hogy elsimult ágyéki ívünk (lordosis) újra az álló helyzetben meglévő állapothoz közelít, mérsékelve annak terhelését. Ennek következtében fokozott háti ívünk (kyphosis) kissé csökken, ami tovább segíti az ülő helyzetben kritikus ágyéki gerincszakasz tehermentesítését.


Ülőpárna (dynair):
Ez egy levegővel töltött, általában kerek formájú párna. Székünkre helyezve instabillá teszi az ülőfelületet. Az instabilitás miatt az ülő helyzetben egyébként ellazulásra hajlamos törzsizmaink fokozottabban fognak működni, így segítenek az egyenes (nem görnyedt) testhelyzet fenntartásában. Ezzel a fokozott működéssel a csigolyáinkat összekötő kisízületeket, és a csigolyáink között elhelyezkedő porckorongok terhelését csökkentik. A derékfájás és sok más, gerincet érintő probléma hátterében éppen ezeknek a kisízületeknek illetve porckorongoknak a túlterhelése áll.




Fitball (fitlabda vagy fitnesz labda):
Az ülőpárnához hasonlóan szintén instabil felületet biztosít az üléshez.
Méretének megválasztása nagyon fontos. Általában a ruhákhoz hasonlóan betűjelekkel méretezik: S (kb. 55 cm átmérőjű), M (kb. 65 cm-es átmérőjű) és L (kb. 75 cm átmérőjű). A S-es méret leginkább a 165 cm-nél alacsonyabbak számára megfelelő. Az M-es méret a 165-185 cm közöttieknek ajánlott. Az L-es méret a 185 cm-nél magasabbaknak lehet megfelelő. (Amennyiben van rá lehetősége, vásárlás előtt próbálja ki az üzletben!)
Nagysága akkor megfelelő, ha a széken való üléshez hasonlóan, teljesen felfújt állapotában ráülve combjaink vízszintes, lábszáraink függőleges helyzetbe kerülnek, miközben két talpunk kényelmesen a földön van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A sport, mint önfejlesztő tevékenység – 3. rész

Gyerekek és a sport? A mozgás elengedhetetlen a megfelelő testi fejlődéshez. Amíg növésben vagyunk, kialakul, hogy egy-egy izmunkban menny...