2019. július 21., vasárnap

A sport, mint önfejlesztő tevékenység – 1. rész

Miért jó a sport?
A sport optimális esetben semmi mással nem helyettesíthető élményt nyújt. Olyan fizikai teljesítményt érhetünk el vele, általa, amit más tevékenységek során sokkal nehezebb kivitelezni. A fizikai igénybevétel miatt egyfajta felszabadulást hoz magával.
Pihentetőbb alvást biztosít, mint bármilyen szellemi tevékenység. Egy fizikailag fáradt embernek ugyanis az alvás jelent feltöltődést, míg egy szellemileg fáradt ember az alvás helyett éppen a fizikailag fárasztó tevékenységgel tud kikapcsolódni.
A legtöbb sport (még az abszolút hobbi szinten űzöttek is), ha tudatosan csináljuk, fejleszti a kitartást, az akaraterőt, a motiváltságot. Ha törekszünk rá, hogy egyre jobbá váljunk benne, akkor mindig igyekszünk túlszárnyalni korábbi teljesítményünket, vagyis önmagunkat. Ez pedig az életünk egyéb területein is könnyebbé teszi az önfejlesztést.

Mit ad a sport?
Általában az egész testet megmozgatjuk sportolás közben. Gyakran olyan izmokat is, amiket külön (szelektíven, a többitől elkülönítve) talán meg sem tudnánk feszíteni, sportolás közben mégis dolgoznak. A legtöbb mozgásforma ugyanis számtalan izom, izomcsoport együttes működését, működtetését követeli meg. Ezek összehangolása automatikusan megy, jól, rosszul, valahogyan. Azonban, ha ezeknek az izmoknak, izomcsoportoknak a működtetését tudatossá tesszük, akkor az összehangolásuk könnyebb, ennek következtében pedig hatékonyságuk is jelentősen nagyobb lehet. Ezért fontos az általam oly sokat emlegetett testtudatosság. Aki ugyanis komolyan gondolja a sportolást, annak fejlesztenie kell a testtudatát. (Komolyan alatt nem feltétlenül azt értem, hogy hivatásszerűen és mindent az eredményesség oltárán feláldozva akarja művelni. Sokkal inkább azt, hogy a sportot, mint önfejlesztő tevékenységet szeretné végezni.) Aki pedig fejleszti a testtudatát, annak a jól (értsd: egyénre szabottan) megválasztott sport éppen a testtudatát fogja megerősíteni. Ezzel kialakul egy öngerjesztő folyamat, vagy másnéven pozitív ördögi kör.

Milyen a jó sport?
A jó sport egyénre szabott. Nem olyan értelemben, hogy az adott sportág már meglévő szabályrendszert adaptálja magához az, aki belevág. Hanem abban a tekintetben, hogy annak az embernek, az ő fizikai adottságainak, alkatának, egészségi állapotának, céljainak, aki adott sportba belekezd, az a legmegfelelőbb. Ebben nagy segítség lehet egy mozgással foglalkozó szakember (például gyógytornász), aki közreműködik ezek feltérképezésében, felmérésében.

Milyen izmokra van szükségem a sporthoz?
Sportonként más és más izmok, izomcsoportok használatán van a fókusz, ezeket hívjuk ún. sportág-specifikus izmoknak, izomcsoportoknak. Ezek fejlesztése révén nagyobb és jobb teljesítményre lehetünk képesek adott sportban.
A legtöbb esetben szükség van erős és jól koordinált Core-izmokra, vagy más néven mélyizmokra. Ezek használatának tudatosítása, a felületes izmokkal történő összehangolása, majd edzésük a sportoláshoz elengedhetetlen, mindemellett a hétköznapi élet számtalan területén is hasznos. A mélyizmok léte a legtöbb ember számára teljes homályba vész, és sokaknak életük végéig ott is marad. Vagy kikapcsolva hagyják, vagy működtetik, működtetgetik őket ugyan, de közel sem olyan tudatossággal és eredményességgel, mint az minimálisan szükséges lenne. Ezeknek az izmoknak a megismerésében, használatuk tudatosításában, elsajátításában és fejlesztésükben is nagyszerű társ a gyógytornász vagy a mozgásterapeuta.

(Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta kiváló cikke a mélyizmokról további információkat nyújt a témában:
https://balanceakademia.hu/medical-fitness-blog/280-a-core-mitosz-es-ami-mogotte-van-hogyan-fejlesztheto-valojaban-a-core)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A sport, mint önfejlesztő tevékenység – 3. rész

Gyerekek és a sport? A mozgás elengedhetetlen a megfelelő testi fejlődéshez. Amíg növésben vagyunk, kialakul, hogy egy-egy izmunkban menny...